TV2 Nagyító magazin műsor interjú a borbély szalmáról | Barber Bay

TV2 Nagyító magazin műsor

A TV2 Nagyító című magazin műsora járt nálunk, az interjú témája természetesen a borbély szakma volt.

A reneszánszát éli most a borbély szakma. Minek köszönhető ez?

A borbély szakma egy többszáz éves múltra visszatekintő férfiak által űzött szakma. Régen a borbélyok nem csak arcborotválással foglalkoztak, hanem kisebb gyógyászati beavatkozásokat is végeztek. Például eret varrtak össze vagy fogat húztak. A régi időkben ez egy kiegészített szolgáltatás volt. Manapság ugye már ilyenek nincsenek. Magyarországon a 2010-es évek végén robbant be ennek a reneszánsza. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a magukra adó férfiak kerestek egy olyan helyet, ahol igazán profi körülmények között, férfiak között készíttetik el a frizurájukat és a szakállukat.

Létező fogalom a borbély etikett, ez manapság hogy működik? 

Valóban létezett a borbély etikett, amely szerint a nők nem, vagy csak nagyon indokolt esetben léphettek be a szalonba.  A régi időkben a borbély szalon az egy zárt férfias klub volt, ahol férfias témákról esett szó, és igazából itt a nőknek nem volt keresnivalójuk. Manapság ez már azért kicsit lazábban kezelendő, a nők bemehetnek, sőt apa-fia hajvágásnál az is előfordul, hogy anyuka is beül és addig a gyerkőc az ő ölében ül, amíg a borbély vágja a haját, mert ott marad nyugodtan, és így tud a borbély is megfelelően dolgozni.

Ugye vannak férfi fodrászok, és vannak barberek, borbélyok. Van a kettő között különbség? Ha igen, akkor micsoda? 

Sokan ezt vitatémának gondolják, de igazából van különbség, méghozzá az, hogy a borbélyok csak férfi hajakat és szakállakat vágnak, ezáltal ebben sokkal nagyobb tapasztalatuk van, mint mondjuk azoknak a fodrászoknak akik női hajat is és férfi hajat is vágnak.

Ha a borbélyokra gondolunk, akkor három szó jut eszembe: a pamacs, a borotva és a hab. A mai világban elegendőek ezek az eszközök, vagy már bővült a fegyvertár? 

Bővült, kijelenthetem, hogy bővült. Hiszen elég körbe nézni, tele vannak a pultok különféle eszközökkel, más-más gépeket használnak a borbélyok, más-más fésűket. Megvan, hogy milyen hajra milyen eszközöket használnak. Ugyan ez jellemző a haj és szakáll ápoló termékekre, ahol szintén reneszánszát éli a szakma, mivel számomra is fontos volt a napi használat során, amiket használok a hajamra vagy a szakállamra, azok teljesen kemikália mentesek és természetes alapanyagoka tartalmazzon. Úgy gondolom nap használatnál nagyon fontos ez a megközelítés.

Műsorvezető: Mága Jennifer
Barber Bar részéről nyilatkozott: Szabó László tulajdonos

 

 

Bejelentkezés